Bun venit!

miercuri, 16 aprilie 2014

Primavara olteneasca


- Alo? Tu eşti, nepoată? Sunt io, Fănică de la Poiana, unchiu-tu...Mă auzi? Şi io te auz foarte bine că îmi luă fiu-meu ăl mare de se-nsură acolo la voi, la Bucureşti, un tilifon d-ăla nou, mobil, că zîsă el că ăsta ce-l avuserăm noi pân' acu', ăla cu fir - fixu', de,  îmbătrâni... "moral"...
Acu ce-o însemna asta, io nu ştiu, da' bănui, cu mintea mea de om bătârn de la ţară, că e depăşit de vremuri. De vremurile astea noi, cu tihnologii de ultimă generaţîie, cum le place la de-alde ăştia de pe la tilivizor să zîcă. Aşaa, cum îţi spusăi, te auz foarte bine de parc-ai fi aci, de partea ailaltă a mesei.
Îl cumpără de la un magazin de-i zîce Evomag, care e foarte cunoscut pe la voi p-acolo, cică are de toate, şi telivizoare de-alea mari ca la cinemotograf, şi aspiratoare şi cuptoare d-alea ilectrice care încălzăsc ciorba în două minute, maşini de cusut...Mă fata tatii, are până şi aparat de făcut pâine, mă! Nu ştiu dac-o fi ca pâinea noastră-n ţăst, da' tare aş vrea să văz cum iese pâinea de la un aparat cu curent ilectric.

Io te sunai pe tine, că pe fiu-meu nu prea-mi vine să-l întreb câte alea toate, să vorbesc cum vorbesc cu tine, că prea face pe deşteptu' cu mine. Tu, fata soră-mii de la Bucureşti, de mică ai tras către noi, sânge de olteancă, de!.. care apă nu se face, în toate vacanţele şi io ţînui la tine ca la fiica pe care n-o avui. Ăsta al meu, marele, către oraş, tu de la oraş către ţară. Ăla micu' se-nsură anu' trecut, dupe cum ştii, la Calafat, se mărită mai bine zis, şi se dete cu socră-su şi soacră-sa, de nu mai ştie de părinţi, de parcă-l crescu ăia, fir-ar starea lui a dracu'!
Aia e, aşa e viaţa asta, sucită ca fusu' când se-nvârte firu' de lână pe el, când într-o parte când în alta. Stai să-ţi spui ce mi se-ntâmplă, că uite cum o dau din sârbă-n vals!

Acu' vreo...două zile să fie?.. sau trei...? Aaşa...sâmbătă, veni pe la mine Dumitrică al lu' Ţărănistu' de-o ţine pe Tanţa lu' Costache al lu' Făsui, verişoara cumnati-mii Reta, croitoreasa, de-l ţine pe Stănel al lu' Brăbete, consilieru'... ăla care era gestionar la cooperativă pe vremea lu' împuşcatu', de făcu cinci luni de închisoare că i se lipi de palme vreo douăj' de mii din banii statului şi azi face politică...păi da, că vrea el să fie primar, auz...
Ne aşezarăm noi la o ţuică şi dintr-una într-alta, o dădurăm în politică.
Ăsta, Dumitrică, e al lui Ţărănistu' numai dupe poreclă, de la ăl bătârn al lu' ăl bătârn care era înscris la ţărănişti pe vremuri.
A fost şi Dumitrică la ei vreo câţiva ani dupe revoluţie,coleg de partid cu Stănel, da' "fusă-fusă şi să dusă" cum zîcem noi, oltenii şi cum zicea pe la tilivizor Mărin al lu' Juvete de la Băileşti, când eram şi io mai tânăr, de aveam copiii mici şi el apărea de Anul Nou. Acu', dacă ţărăniştii să dusără care-ncotro, şi mai mult în jos, Dumitrică şi cu Stănel să mutară la ăştia care sunt azi sus. "C-aşa-i în tenis", vorba lu' Caragiu, tot pe la imisiunile de Anul Nou de pe vremuri.

Îmi zîsă el multe. Că ar trebui să-l susţin pă alde Stănel la alegeri, că io-s bine văzut în comună, ca om gospodar şi cu capul pe umeri, că am de câştigat dacă mă "implic", că ei sunt o echipă "competentă" şi tot aşa o ţinu preţ de vreo şapte-opt ţuici, de-mi făcu capu' călindar de pus în părete.
"Citeşte presa, domnule Ştefan, informează-te, intră pe internet şi tu, pă publicaţiile onlain ale partidului!"
Şi plecă, după ce mai dete peste cap vreo două păhărele. El plecă, cam pe două cărări, de era cât p-aci s-o ia pe poarta grădinii în loc s-o ia p-aia înspre drum. Îl ajutai, mă-ntorsei în curte şi mă aşezai pe o buturugă şi pe o grămadă de gânduri.


"Domnule Ştefan!" Auzi mă nepoată, la el! Nu mai eream "bă Fănele", eram domnu' Ştefan!
"Onlain"! Io ştiu că asta e despre internetu'-ăla care spune de toate alea ălora care bat în butoane de dimineaţă până seara cum bătea Toni Iordache-n ţambal. Şi dacă şi Dumitrică ştie d-astea, iel, care la şcoală era primul din coadă iar în ziare şi reviste se uita doar la poze, trebuie să învăţ şi io.

Ca să fiu informat. Nu ca ăla, Apostol, din filmu' cu Pădurea spânzuraţilor. Uite, ca Ilie Moromete, de exemplu! Io vreau să ştiu, să cunosc ce se întâmplă în lumea asta mare.
Nu pentru politică. Doar aşa, d-al dracu', să nu fiu mai prejos decât unii care-ncearcă să pară ce nu sunt.
Până una alta, uite la ce mă gândii, ca să nu mai lungim vorba, că "vorba lungă, sărăcia omului": Te duci tu la Evomag acolo, la Bucureşti, laa... la magazin, de! şi-mi comanzi un calculator d-ăla cu ecran mai mare, dă-i zîce monitor, că io nu vreau loptop cum are fi-miu, că e aşa de subţirel că mi-e să nu-l sparg cu mâinile mele obijnuite cu toporu, şi nici n-am nevoie să-l car cu mine în ogradă la animale, la coasă sau la pădure, cum face odrasla mea a mare când se duce la "pifnic" la iarbă verde şi-şi ia tehnologia cu el!




Io îl stabilesc în casă la o masă şi gata, acolo-i locu' lui! Şi nişte difuzoare d-alea mari, sisteme audio cum le zîce, că dacă e rost de vreo petrecere ori vreun musafir, să le pun să strige o hăulită oltenească d-aia c-a lu' Măria Ciobanu să s-auză până-n capu' satului! Aia e! Cică poţi sa dai comandă şi telefonic, sau de pe calculator, văzând pozele, da' io zic să te duci pân-acolo, că ce vezi cu ochii e sfânt. Şi alegi tu ce ştii că e mai bun, că  preţu' e mai bun decât la alte magazine.  Mai ales că se fac oferte şi reduceri.
 Aşa, fata tatii!
Să vază ăştia că şi Fănică al Lenii lu' Grendea începe primăvara cu tehnologie nouă!
Iete la ei!




Am scris acest articol cu mult drag, ca un omagiu adus marelui nostru Amza Pellea!


Surse foto: internet

7 comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mă, fata tatii, făcui şi io ce putui şi cum mă dusă pă mine capu'! Dacă ţie-ţi plăcu, păi io-s mulţumit, mă! Să fii sănătoasă, cum îmi doresc şi mie, să ciocnim ouă roşii de Paşti şi să-nchinăm un pa'ar de zaibăr! Hai să trăieşti şi la mulţi ani!

    RăspundețiȘtergere
  3. Cu penita de brabete,nu de gasca sau paun
    Zgariai pe un dovlete ce-avusai lumii sa-i spun
    Si-ncepui cu foaie verde ca in doinele batarne,
    Cantecu' daca s-o pierde,foaie verde tot ramane !
    Amza Pellea.

    RăspundețiȘtergere
  4. Evomag e,din punctul meu de vedere,cel mai bun magazin online.Calitate la preturi mici.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-am uitat de scanerul acela pentru filme foto. Trebuie să salvăm arhiva familiei, Mariuse!

      Ștergere