- Bună dimineaţa, la mulţi ani, măi agricultură! îmi zice el, zâmbind superior, cu acel zâmbet al orăşeanului care a venit în vizită la ţară, la rudele care au rămas la inferiorul nivel al rădăcinii prinse adânc în pământul moştenit de la strămoşi.
Are în mână o tăviţă pe care sunt aşezate două ceşti de cafea aburinde şi pe care o întinde către mine. Iau o ceaşcă şi îi mulţumesc pentru urare.
- Îţi place, nu? întreb eu aşezându-mă pe o buturugă lăsată "strategic", pe post de scăunel, într-un colţ al grădinii, şi sorb cu zgomot din cafeaua fierbinte. Domnu' tehnologie...? adaug ironic.
- Da, i-ai dat formă frumoasă. După cum ştii, eu niciodată nu m-am prăpădit după flori, legume şi alte d-astea dar...e frumos.
Priveşte de jur-împrejur, înspre rondurile de lalele, de crini, de trandafiri care încă n-au înflorit, pe care tocmai le-am terminat de săpat, apoi către mine, sorbind din cafea.
- Acolo, îi explic eu, arătându-i cu degetul, or să fie brazdele de castraveţi şi de roşii. În partea cealaltă vor fi pepenii verzi, lângă ei - pepenii galbeni.
- Nu, dar ştii, răspunde el, amuzat la rândul lui, îţi răceşti gura degeaba că şi aşa îmi intră pe o ureche şi-mi iese pe alta.
- Dacă te-ar auzi cineva, ar zice că te-ai născut la oraş, nenicule! îi spun eu. Ai uitat cum era când ne duceam la praşilă la porumb?
- Cum aş putea să uit coşmarul vieţii mele? Căldurile alea insuportabile de pe câmp, setea pe care nu o puteam potoli deloc cu apa încălzită de soare şi acea unealtă nenorocită de tortură care se numeşte "sapă"...cum aş putea? Hai, frăţioare, în casă că a început să ardă soarele, zice el, ridicându-se. Şi ai musafiri veniţi de departe timp de trei zile aşa că las-o mai moale cu munca!
Face un pas şi calcă exact în "gura" săpăligii mele a cărei coadă îl plezneşte cu putere peste genunchi.
- Te-a auzit, îi spun eu, râzând în hohote. Înjur-o acu'! Ca ăla din banc, care îi uitase numele.
- Bancu' ăla era cu grebla, nu cu sapa şi n-o înjur că io-s de vină! zice el. frecându-se pe genunchi. Bine măcar că nu e d-aia mare, că-mi spărgea nasu'!
- La mulţi ani, frate! îţi place cadoul? întreabă el, retoric.
- Mai întrebi! zic eu. Cred că te-a costat o grămadă de bani toată averea asta!
- Mmmm...nu chiar aşa...preţurile la Covera sunt foarte bune...
Mă vede că fac ochii mari:
- Ce te miri aşa? Am reţinut de unde îţi faci tu cumpărăturile, şi tot urmăresc de multă vreme site-ul lor, Covera.ro. Am cumpărat toate astea în tranşe, unele la diverse promoţii. Seminţe de toate soiurile, de legume, uite - castraveţi, roşii, morcovi, varză, ridichi - plante aromatice, insecticid, conectori pentru irigat. Colacul de furtun este în portbagajul maşinii. Era timpul să-l schimbi, că al tău nu ştiu cât te mai ţine. Uite, aici sunt bulbi de dalie şi gladiolă.
- Nu ştiu cum să-ţi mulţumesc! spun eu fâstâcit.
- Ştiu eu cum. Închinând un pahar de vin de astă toamnă, căpşunică de-aia aromată. Hai să trăieşti şi la mulţi ani!
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergereDaca avem productie proprie, ce rost are sa cumpar?
ȘtergereRecomand cu incredere produsele COVERA!!!
RăspundețiȘtergereCine n-ar avea incredere in Covera? Multumesc pentru vizita, Simona!
ȘtergereOricand...ai cu cea mai mare placere Athos73!:)
Ștergeresi*...(graba):))
ȘtergereAm si eu gradinita cu flori chiar daca stau in oras,stau la parter si am pus si seminte si bulbi de la Covera.Abia astept sa infloreasca !
RăspundețiȘtergereBem cafeaua dimineaţa acolo! Abia aştept să revăd Iaşul!
Ștergere